Cautare
      Ajutor 
 
PLANTA
Cardamine pratensis L.
spumeala
legături rapide
 

descriere

fiogf49gjkf0d
Face parte din Familia Cruciferae(vezi Cardamine impatiens L. - rajnica)
Recunoastere: Este o planta, de obicei vivace, cu un buchet de frunze mari, compuse, la baza tulpinii goale inauntru, cilindrice, pe cand cele de mai sus sunt intregi si mai mici. Florile liliachii apar in mai-iunie si se inchid inclinandu-se in timpul noptii si pe vreme rea. . Fructele sunt silicve, care, pe timp uscat, se rasucesc pe ele insile la cea mai mica atingere, aruncand semintele mici in toate partile.
Daca frunzele de la baza vin in atingere cu pamantul se formeaza muguri si radacini la locul unde o frunzisoara se insereaza pe axa principala. In acest fel se inmultesc in afara de seminte. Denumirea populara provine de la bobitele de spuma in mijlocul carora se afla larva Philaenus lineatus, care dupa ce se dezvolta lasa in urma ei spuma uscata.
Are proprietati similare cu rajnica.
Raspandire: Este raspandita prin zavoaie, paduri si tufisuri, de la campie pana la munte, atingand inaltimea de 25-60cm. Creste pana la altitudinea de 2000m.
Utilizare Rajnica se va folosi mai mult proaspata, caci uscata isi descompune glucozidul pe care-l contine. Planta este bogata in vitamina C, avand deci si rol antiscorbutic si antiinfectios.
Homeopatic, s-a atribuit plantei rol favorabil in metabolism.
Plante inrudite:
- Cardamine amara L., confundata cu cresonul, formeaza adeseori pajisti prin locuri umede. Este o planta vivace, care se inmulteste prin lastarire, preferand terenurile granitice, silicioase, pana la 1000m altitudine. Frunzele crude se consuma primavara. Planta are insusiri similare cu rajnica, fiind utilizata si contra gusii. Ea contine un principiu amar si o esenta similara cu cea de lingurea.
- Cardamine hirsuta L.
- Cardamine flexuosa With.
Cardamine hirsuta L. si Cardamine flexuosa With. cresc mici, prin vii, paduri, pe pajisti, in terenuri silicioase. Pot fi anuale, bianuale sau perene, bucurandu-se de aceleasi insusiri ca si rajnica.

plante asemanatoare

fiogf49gjkf0d

perioada optima de recoltare din an

mai

toxica

Nu.

compozitie

glucozide

principii active

mirozina , senevol , vitamina C

actiune farmacologica

antiinfectios , antiscorbutic , depurativ

indicatii


Pentru a vedea cum se trateaza afectiunile/bolile/simptomele de mai sus apasati pe denumirea afectiunii respective.

Contraindicatii

Nu sunt.
copyright 2012 SC NANO BIO MEDICAL SRL, toate drepturile rezervate.